Welcome to Lay zone

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

Какво наричаме правилно хранене? Да се отговори на този въпрос е също толкова сложно, както да обясним защо жвиеем. Още от времето, когато храната е престанала да бяга от древния човек и станала достъпна, човечеството е започнало да разглежда проблема за правилното хранене.
Основни принципи на рационалното хранене:

  1. Количеството енергия, което постъпва с храната, трябва да съответства на изразходваното от организма количество енергия за деня
  2. Храната трябва да удовлетворява потребностите на организма като количество и качество, а също така и като хранителна ценност, необходима за пълноценния живот на човека.
  3. Режима на хранене трябва да бъде организиран така че организма:
    - да получава необходимата порция от енергия и хранителни вещества само толкова, колкото са му необходими;
    - да успява да се справи с преработването на храната и изхвърлянето на излишното количество;
    - да има възможност и време да почине и да се възстанови.
В съответствие с тези принципи са разработени физиологически обоснованите норми за потребности на организма от калории, белтъчини, мазнини и въглехидрати. Необходимото количество за деня зависи от пола, възрастта, физическата активност и др. Ако вие сте от 14 до 75 г., не сте особено пухкави и не страдате от изтощение, в таблицата по-долу можете да намерите необходимите данни за дневната потребност на женския организъм от хранителни вещества в зависимост от интензивността на физическото натоварване.